Equus Kinsky paarden

Hebben wij al meer dan 30 jaar onze eigen paarden, zijn wij sinds een jaar of zes helemaal verknocht aan het Kinsky paard, welke oorspronkelijk uit Tsjechië komt en in de 19e eeuw door Graaf Kinsky, waar naar zij vernoemd zijn, speciaal gefokt werden voor het leger, voor de jacht en voor de koets. Dus echte veelzijdigheidpaarden.
Gemiddeld 160 cm., sterk, trouw, braaf, eenkennig, hard op de benen, goede bewegingen, eigen karakter, pittig maar toch koud in de kop. Een familie paard om van te houden.
Graaf Kinsky fokte ze voornamelijk “valk” (zandkleurig met zwarte manen) en in palomino (goud of zandkleurig met witte manen). Het voornaamste was de veelzijdigheid. Hij was daar succesvol in, want met zijn favoriete jachtpaarden reed hij als vierspan met de koets, de trappen op naar de eerste etage van zijn kasteel en aan de andere kant van het bordes er weer af.
Equus Kinsky met koets

Door het communistische systeem en door de komst van de auto is het Kinsky paard, net zoals bij ons de Fries en de Groninger, in de vergetelheid geraakt en alleen nog maar door gefokt op kleur. Enthousiaste Tsjechen echter, hebben de lijnen weer opgepakt en door ze te mixen met Trakehner-, Hannoveraan-, Vol – en Kladruber- bloed, is er weer een heel bruikbaar en sterk paard van gefokt. Voor alsnog zijn er nog maar 1000 exemplaren, wereldwijd met vier goedgekeurde hengsten.100 % Raszuiver zijn ze, door het terugfokken niet meer te krijgen. Er wordt wel duidelijk op de eigendom’s papieren vermeld, over hoeveel procent Kinsky bloed het paard beschikt. De maatstaven blijven echter dat het paard, de goede uiterlijke, fysieke en de karakteristieke eigenschappen heeft.

Om aan onze paarden te komen hebben we veel moeite moeten doen. We zijn naar Tsjechië, de stoeterij geweest, naar Sussex in Engeland, waar een “filiaal” zou zijn en naar diverse plaatsen in Duitsland. Wij beschikken nu over 3 Kinsky’s.

2 valk-kleurigen: Nikolas (ruin, 10 jaar) Barbaron (ruin, 3 ½ jaar ) en een palomino: Gălan (ruin 4 jaar). Nikolas en Gălan gaan voor de koets en marathonwagen. Barbaron is zadelmak en wordt nog aangeleerd. Met Nikolas rijden we slipjachten en Gălan wordt dressuurmatig gereden. We zijn geen kampioenen, op geen enkel gebied, maar we zijn er wel altijd mee bezig en onderweg van “A naar beter”. Met veel plezier overigens.

Geïnteresseerd? Kijk eens op de website van Christie Dreessen: kinskystable.nl
Voor zo ver wij weten is zij de enige in Nederland, die Kinsky’s fokt of zoek anders op Google. Informatie in overvloed.
 

webdesign: www.art-is.nl